També disponible en: Valencià

El llenguatge és tan ubèrrim com limitador per a la nostra capacitat de pensar. Eixampla el nostre coneixement del món però també etiqueta i acota. La paraula, el llenguatge. és una trampa, per més que siga la salvació. La filosofia hauria de proveir el ser humà amb les paraules que resulten indispensables per fer fronl a l’existència i els seus abismes. Sovint passa, però. que esfilagarsant analíticament els problemes. la filosofia acaba sent ella mateixa embull de termes tècnics, horda de conceptes a la desbandada, deriva argotista i ergotitzadora.

Philographics és un breu diccionari mural capaç de traduir grans idees al llenguatge minimalista, directe i universal de la imatge. Genís Carreras despulla visualment conceptes clau de la història del pensament per facilitar la seua comprensió, confegint així una rnena d’esperanto simbòlic i conceptual. Wittgenstein afirmava -en una clara reminiscència cartesiana que tot allò que pot ser dit, pot i deu ser dit amb claredat. l si no, hom ha de callar. Genís Carreras ni diu ni calla: dibuixa, pinta i acolora. Els seus cartells permeten arribar a la idea a través de la ímatge. superant així els límits del llenguatge -escrit amb què convencionalment fem filosofia. Eixos límits que tant li agradava de recordar-nos al maleïx Wittgenslein quan ens convidava a abandonar la lògica I abraçar la mística si volíem saber alguna cosa d’important sobre la vida.

Si la filosofia actual pot semblar de vegades esquerpa i poc sociable, potser caldria buscar-li espais més orejats i amb millors vistes per aconseguir que isca de casa -de la casa acadèmica on últimament s’ha repantigat- i conega gent. l que la gent la colega. Un museu com el MuVIM, que es vol espai de trànsit entre idees i persones, podria ser un lloc propici per a què els conceptes filosòfics puguen trobar el públic que els hauria d’utilizar.

Belén lranzo
MuVIM